Culturele mix

Curacao is een smeltkroes van een heleboel nationaliteiten en culturen. De eerste inwoners van Curacao kwamen waarschijnlijk uit Venezuela. In 1499 'ontdekten' de Spanjaarden het eiland en in 1634 namen de Nederlanders het over.

Toen in 1863 de slavernij werd afgeschaft, kregen zo'n 7000 slaven hun vrijheid terug en bleven op het eiland wonen.
In deze periode kwamen ook Joodse families die vluchtte naar het Caribisch gebied om niet vervolgd te worden . Ze waren op Curacao zeer succesvol in de handel en stichtten een relatief grote gemeenschap. Ook anderen vonden hier hun huis en inmiddels leven er ruim 55 nationaliteiten vreedzaam naast elkaar. 

Gewoonten, gebruiken & religie

Al deze volkeren brachten hun gewoonten, gebruiken en religie met zich mee, die vermengd werden tot een uiterst interessante cultuur.
Het Carnaval bijvoorbeeld, wat elk jaar van januari tot eind februari duurt is één van de grootste feesten van het eiland.En dat is net als in Nederland een katholiek feest.
De carnavalsmuziek en -dans echter, de tumba, stammen uit Afrika. De dans is nu een mix van merengue, Afro-Caraïbische ritmes en jazz.

Op tweede paasdag vindt op Curacao het jaarlijkse oogstfeest, Seú, plaats. Op die dag trekt een kleurrijke optocht in Curacaose klederdracht al zingend en dansend door de straten van Otrobanda .Elk jaar doen er ruim tachtig groepen mee. En elke groep heeft zijn eigen kleding wat veel al zelf gemaakt is en tussen elke groep zit een wagen met muziek van het eiland. Het is heel vrolijk en kleurrijk.


 Taal

Doordat er zoveel verschillende volkeren samenleven, spreken de meeste op Curacao verschillende talen.
De taal van de lokale bevolking, die het meest wordt gebruikt is het Papiaments. Het is een mix van Portugees, Spaans, Nederlands en Afrikaanse dialecten.
Nederlands is nog steeds de taal voor officiële zaken zoals rechtspraak. De meeste mensen spreken en verstaan dan ook Nederlands. Ook Spaans en Engels zijn veel gesproken talen.

 

Willemstad

Werelderfgoed

Wie kent ze niet, de vrolijk gekleurde herenhuizen van de Handelskade in Punda en de pontjesbrug? Dit is het meest gefotografeerde stukje Curacao dat er is.
Niet voor niets, want het is een bijzondere kleurrijke mooie stad!
Zo bijzonder dat het havenaanzicht van Curaçao en de historische binnenstad door Unesco tot werelderfgoed zijn verklaard.
Als je door de straten van Punda, Otrabanda, Pietermaai en Scharloo loopt, dan zie je ook waarom. Het is rijk aan prachtige panden, monumenten en kleine musea, die de geschiedenis van Curacao weerspiegelen. In de architectuur zie je heel duidelijk de Nederlandse invloeden, opgevrolijkt met Caribische tinten.
Zeker de laatste jaren wordt er heel veel gerestaureerd en in de oude staat terug gebracht.

Cruiseverkeer

Net buiten de haven is een aantal jaren geleden een speciale pier gebouwd waar de grote cruise schepen uit diverse delen van de wereld aanleggen.
De kleinere  cruise meren nog af aan de handelskade net voorbij de pontjes brug, die Punda verbind met Otrabanda. Het blijft een imposant gezicht, zo'n drijvend flatgebouw in het water!
In het hoogseizoen liggen er soms wel drie schepen per dag en is het een vrolijke drukte in de stad.
Als je op een terrasje aan het water zit te eten, heb je een mooi uitzicht op alles wat er in de haven gebeurt en 's avonds, als er een groot schip vertrekt, wordt er vuurwerk afgestoken.

Winkelen

In Punda en Otrabanda vind je de drukste winkelstraten van het eiland, de bioscoop en zelfs een Ugg store, restaurant, hotels,terrasjes.

Ook leuk voor de touristen is de drijvende groenten en fruitmarks aan de handelskade, nieuwe en oude markt.Op de Nieuwe Markt vind je vooral diverse huishoudelijke en verzorgingsartikelen, groenten, fruit, vlees en vis. Bij de Oude Markt (Plaza Bieu) kun je heerlijk eten. In de grote markthal staan eenvoudige restaurantjes met een eigen keukentje en terras. Elk restaurantje heeft zijn eigen specialiteiten van het eiland,voor ieder wat wils zoals stoofpot van vlees of vis, surinaamse roti of soep. 

Een divers landschap

Het landschap van Curacao oogt misschien wat saai door de cactussen maar als je verder kijkt is het rijk aan inheemse vogel soorten o.a suikerbuikjes,parkieten, kolibrie en nog veel meer.

Zuidkant van Curacao

Langs de zuidkant vind je prachtige baaien met heel diverse stranden. Van fijn, wit zand tot donkere steentjes.Sommige met allerlei watersport en onderwater sport en eetgelegenheden tot uitgestorven privéstrandjes. En die leggen allemaal aan de glasheldere azuurblauwe Caribische Zee.

Noordelijke rotskust & natuurpark

De noordkant van het eiland is weer heel anders. Hier spatten de golven met kracht tegen de ruige rotskust op met soms metershoge opstpattende golven te vergelijken met vuurwerk Je kan er niet zwemmen maar het is heel indrukwekkend en mooi om naar te kijken. In National Park Shete Boka zijn verschillende uitzichtpunten gemaakt zodat je dichtbij de mooiste plekjes kunt komen.

Grotten & woestijn

De Hato grotten kun je bezoeken.

De grotten vertellen het verhaal van een ver verleden, over de slaven die ontsnapte en daar hun onderkomen vonden.


Het enige strand aan de noordkant waar je kan zwemmen is bij Playa Kanoa.
Door een dam wordt een klein stukje van de baai afgeschermd tegen de golven.Buiten de dam is het een walhalla voor wavesurfers. 

Natuurpark

Aan de voet van de Christoffel berg is ons huis gebouwd. Je kan naar het Christoffel park waar drie plantages samengevoegd en beschermd tegen geiten en stropers, zodat hier flora en fauna te vinden is die je op de rest van het eiland niet meer ziet. Je kunt met een gids door het park en je kunt de Christoffel berg beklimmen.

Dat kun je het beste s'morgens vroeg doen. Veel water en goede schoenen zijn aanbevolen.

Een wereld onder water

Naast de natuur boven water is Curacao ook rijk aan natuur onder water. Curacao heeft duikstekken voor duikers van alle niveaus en het is een ideaal eiland om te leren duiken.
Het water is helder, het koraal kleurrijk en er zitten zoveel verschillende vissen dat je zelfs na jaren nog niet uitgekeken raakt! Maar naast het duiken kan je ook heerlijk snorkelen en genieten van alle kleurrijke vissen.